pexels-photo-374633

Когато започнах да се занимавам с Йога преди 8години, наистина не знаех с какво се захващам.  Нямах очаквания. Не знаех за всички ползи от нея и как тя ще ме промени. Физически, ментално, духовно. Знаех само, че упражненията са полезни, и че ще се чувствам добре от тях. Започнах да правя йога вкъщи в продължение на една година по 20/30 минути на ден. Когато не успявах да си направя достатъчно време, я правех и по 10 минути на ден. Започнах с няколко упражнения и постепенно разширявах практиката си.

Едно от нещата, които не харесвах в тялото си, преди да започна да се занимавам с йога, беше походката ми и изгърбването ми. От малка имам леко изкривяване, което никога не съм лекувала. Но с порастването  и работата на компютър то стана все по осезаемо. Раменете ми се бяха схлупили, все бях прегърбена, а за походката си нямам думи. Ето как всичко това се промени.

Това са трите упражнения, които успяха да изправят гръбнака ми и да върнат женствеността и грацията в походката ми:

1.Поза „Протягащо се куче“(Утана Шишосана. Може да я срещнете още и като котешко протягане, worm(червей), puppy pose(кученце)и т.н. Позата изправя и разтяга горната част на гърба и раменете, намалявайки болезнеността и сковаността в тази зона. Отваря гръдния кош. Упражнението повишава гъвкавостта и мобилността на раменете, след тренировка намалява болката в мускулите и помага за доброто възстановяване. Отпуска натрупаното напрежение в горната част на тялото(глава,рамене,врат,плешки,гръб).

Начин на изпълнение:  Седнете на постелка(килим или одеало) на коленете си. От тях се повдигнете и застанете на 4ри страни.  След това бавно започнете да се спускате на долу от раменете си, така че коленете да останат в една линия с таза(или да са в прав ъгъл):

* Четири страни 3hp_288_02_bjk2.jpg

                                    *Протягащо се куче   how-to-do-extended-puppy-pose

 

2.Поза „Кобра“ (Бхуджангасана). Тази йога поза е много подходяща за изправяне, на гръбнака. Позата заздравява целия гръб и раменете. Подобрява гъвкавостта на горната и средната част на гърба. Подобрява кръвообращението и тонизира корем.

Начин на изпълнение: Заемете лек по корем с чело към пода. Сложете дланите си точно под раменете. След това с помощта на гръбначните мускули, мускулите на гърдите и ръцете започнете да повдигате тялото си нагоре. Като главата също дърпа нагоре тялото. Ако усетите силна болка в кръста, означава че имате проблем. Тогава не опъвайте лактите до край. Останете с присвити лакти, но да са близо до тялото. !И непременно се консултирайте  с лекар относно болката в кръста!

Cobra-Pose

 

3.Вариант на поза „Скакалец“ (Шалабасана): Тази поза стимулира цялостното кръвообращение, подобрява гъвкавостта и заздравява мускулите около гръбначния стълб.Укрепва мускулите и на краката, отваря гръдния кош и издължава гръбначния стълб, като същевременно се прави лек масаж на коремната област.

Начин на изпълнение: Легнете по корем с ръце покрай тялото и длани обърнати нагоре. Издишвайки, повдигнете главата, горната част на тялото, ръцете и краката от пода. В крайно положение ръцете и краката трябва да са отделени от пода, погледът да гледа напред, а тялото да контактува със земята само чрез коремната област. Задръжте колкото ви е възможно, след което спуснете краката, гърдите и ръцете отново на пода. Може да хванете ръцете си една в друга и да преплетете пръсти, като дърпате раменете назад. Така ще изправите и тях.

kisspng-yoga-salabhasana-exercise-plank-yoga-cartoon-5adc147f574de0.0070884515243726073576

!Повторете всяка поза по три пъти!

Накрая отпуснете тялото си в детска поза. Ако не сте свикнали да правите позите по-горе, е много вероятно да изпитате дискомфорт в кръста по време и след самите пози. Тази поза  ще отпусне гърба и ще освободи кръста и врата от напрежение.

overcome_smoking_with_yoga_-_cover_-_bi_-_05_0

 

В интерес на истината не осъзнавах, че съм успяла да подобря стойката си, да изправя гръбнакът си и да опъна раменете си.  Докато в един момент не започнах да получавам комплименти за походката и за стойката си. Никога не съм вярвала, че ще чуя от някого, че съм грациозна. Аз и грациозна в едно изречение беше далечно съчетание на думи за мен. Като започнах да получавам комплименти мислено върнах времето назад, за да разбера какво бях променила в живота си, за да се стигне до тях.

Това беше йога и точно тези 3  упражнения, които изправиха гръбнака ми!

Ти също можеш да станеш грациозна, с прекрасна, изправена стойка. По-добрата стойка от своя страна ще повиши нивото на енергията ти. Ако не знаеш откъде да започнеш със своята ЙОГА практика, заповядай при нас. Ние ще ти помогнем  по пътя на твоето прекрасно и отлично здраве! И по пътя на това интересно приключение, което е Йога!

Влез в нашия сайт: http://www.zala21.com и изберете своята практика в подходящо за теб време http://zala21.com/yoga/grafik/  и запази мястото си СЕГА през нашата форма за записване: http://zala21.com/yoga/zapazi-chas/ .

Очакваме те!

 

Ваш инструктор: Диди

https://www.facebook.com/zala21/?ref=bookmarks